Spruce Pine Fir

Andere namen In Canada en Verenigde Staten groeit een groot aantal naaldhoutsoorten met vrijwel gelijkwaardige eigenschappen voor bouwkundige toepassingen. Deze soorten worden door elkaar gezaagd, geschaafd en op sterkte gesorteerd. De belangrijkste groep wordt aangeduid als spruce-pine-fir (SPF). Het is dus hout van: - spruce = vuren = Picea spec. div. - pine = grenen = Pinus spec. div. - fir = dennen = Abies spec. div. Belangrijke soorten in de spruce-pine-fir groep zijn: engelmann spruce, white spruce, lodgepole pine{*}, pine fir en in mindere mate ook black spruce, balsam fir en jack pine{*}. {*} Deze soorten vallen ook onder de soft pines uit Verenigde Staten (zie aldaar). In Verenigde Staten worden ook andere combinaties van naaldhoutsoorten-combinaties aangeboden. Enkele hiervan zijn hem-fir (hemlock-fir = Tsuga-Abies), douglas-larch (Pseudotsuga-Larix), white woods (Picea-Abies).
Botanische naam Abies spec. div., Picea spec. div., Pinus spec. div..
Familie Pinaceae
Groeigebied

Canada en Verenigde Staten. Boombeschrijving Hoogte in het algemeen 20-60 m met een diameter van 0,4-1,2 m.
Aanvoer Gekantrecht, vierzijdig op maat geschaafd hout.
Houtbeschrijving Kleur bleekgeel tot lichtbruin. SPF wordt volgens de normen, de American Lumber Standards (ALS) en de Canadian Lumber Standards (CLS) tot bouwhout gesorteerd. De normen stellen eisen aan de exactheid van maatvoering en de selectie van het geproduceerde hout in sterkteklassen op grond van de natuurlijke onvolkomenheden. De sterkte-indeling is afgestemd op de eisen die de constructeur en de bouwer in de toepassing aan het hout (moeten) stellen. Deze indeling is dus op de praktijk gericht. De geselecteerde klasse wordt op elk deel gestempeld, zodat controle op de juiste sterkte eenvoudig is. SPF-bouwhout is meestal vierzijdig op maat geschaafd en de hoeken zijn afgerond.
Bijzonderheden

Houtsoort: naaldhout 
Draad: Recht. 
Nerf: Fijn. 
Volumieke massa: (350-)400 (-500) kg/m3 bij 12% vochtgehalte. 
Werken: Middelmatig. 
Drogen: SPF wordt versneld gedroogd geïmporteerd. 
Bewerkbaarheid: Zonder veel problemen te zagen en te schaven. 
Spijkeren en schroeven: Goed. 
Lijmen: Goed. 
Buigen: Matig tot slecht. 
Oppervlakafwerking: Goed. 
Duurzaamheid: Schimmels 4. Spint 5. 
Impregneerbaarheid: Kernhout en spint 1-4.

Toepassingen De standaardmaten van SPF zijn bij uitstek geschikt voor vloeren, balken en stijl- en regelwerk in de houtskeletbouw en voor stijlen voor gevelsluitende elementen, scheidingswanden in de meer traditionele bouw, houten dakspanten, frames voor binnenspouwbladen, houten ribben voor triplex-ribpanelen en kokerliggers.
Professionele Info insert info

 

Commerciele Info insert info

 

bron: www.woodforum.be
Copyright © 2018 Etablissementen Stevens en Co All rights reserved. Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen. De getoonde afbeeldingen zijn louter ter illustratie.