Oregon Pine 

Wat is Oregon Pine? 

Oregon Pine is de commerciële naam voor de botanische soort Pseudotsuga Menziesii (Mirb.) Franco. De Namenlijst van de voornaamste in België gebruikte houtsoorten (NBN 199) maakt een onderscheid tussen de uit Noord-Amerika ingevoerde Oregon pine (nr. 416) en de Europese douglas (nr. 108). Toch gaat het om eenzelfde botanische soort.

Uiterlijke kenmerken van Oregon Pine 

Het kernhout van de Oregon Pine is zalmkleurig tot roodachtig bruin. Het verkleurt in roodtinten door het licht. Het spinthout is roomkleurig wit tot geel. Het hout gaat snel over van vroeg- naar laathout en dat is duidelijk te zien aan de groeiringen. Op het radiale vlak veroorzaakt dat strepen op het kopse ringen en op het tangentiële vlak een mooie vlammentekening

Vooral bij bomen van de tweede generatie heeft het hout een rechte draad en een grote nerf. Op het kwartierse vlak heeft het een vrij fijne structuur met fijne, maar goed zichtbare houtstralen

Oregon Pine bevat weinig harsgangen, maar wel veel harszakken. Bij vers gezaagd hout levert dat een typische citroengeur op. Deze geur verdwijnt tijdens het drogen. 

Toepassingsgebied Oregon Pine

De moeilijkheidsgraad van Oregon Pine is afhankelijk van groeiringen. Hoe fijner de ringen, hoe makkelijker het is om het hout te bewerken. Toch heeft dit hout een breed toepassingsgebied. Oregon Pine wordt vooral gebruikt voor de productie van: dragende structuren, buitenschrijnwerk zoals gevelbekleding, ramen en deuren, parket en plankenvloeren, wanden, plafonds, balustrades, dakoversteken, traptreden, banken, meubels (snijfineer of massief hout), ladders, turntoestellen, handvaten, gereedschap, scheepsmasten, bulkvaten en –kuipen.

Groeigebied Oregon Pine 

Het groeigebied van de Oregon Pine ligt verspreid over heel Noord-Amerika

  • een strook van 2000 kilometer langs de westkust, tussen de 35ste en 55ste breedtegraad;
  • de vlakte tussen de Stille Oceaan en het Cascadengebergte;
  • het Vancouver-eiland in de Canadese provincie British Columbia;
  • de Amerikaanse staten Washington en Oregon.

Kostprijs Oregon Pine

De kostprijs voor Oregon Pine is afhankelijk van verschillende factoren. Het kwaliteitsniveau, de hoeveelheid en de grootte spelen hier een grote rol. Neem telefonisch of via mail contact op voor meer informatie en een vrijblijvende offerte op maat van uw project.