thermowood Fraké

Wat is thermowood fraké?

Fraké, of ook wel gekend als Limba, is een houtsoort afkomstig uit West-Afrika. Het is de commerciële naam voor de botanische soort Termininalia superba en maakt deel uit van de Combretaceae familie. Fraké hout heeft een robuust uiterlijk en staat daardoor ook wel bekend als de Afrikaanse eik. Nog andere gebruikte benamingen zijn Afara, Azini, Kojagei, Korina, N’Ganga en Ofram. Met Limba wordt de witte houtsoort uit Gabon, Congo en Cabinda bedoelt. Als er wordt gesproken over Fraké gaat het meestal over de lichtgele en veelkleurige geaderde variant uit Kameroen en Ivoorkust.

Uiterlijke kenmerken van thermowood fraké

Fraké hout is afkomstig van de Limba of Akom. Twee grote bomen die tot wel 45 meter hoog worden met plankwortels tot 2,5 meter. De rechte, takvrij, cilindrische onderstam kan tot wel 30 meter hoog worden met een diameter van 100-120 centimeter.

Het hout heeft een strakke, stijlvolle en exotische uitstraling. Soms kan fraké hout donkere verkleuring vertonen. Bij sommige toepassingen wordt dit als een gebrek gezien en gaat de voorkeur uit naar egaal gekleurde fraké. Voor andere toepassingen wordt dit gezien als een meerwaarde en wordt gebruik gemaakt van grote en grillige kleurnuances. Dit hout met “zwarte aders” wordt fraké bariolé of limba noir genoemd.

Aantasten door instecten komt geregeld voor bij deze houtsoort en dit zowel levend op stam als kort na het vellen. Deze nathoutboorders hebben een voorkeur voor levend en saphoudend hout. Aantasting door deze insecten resulteert in kleine boorgaatjes van 1 tot 3mm ook wel pinholes genoemd. Dit kan samengaan met plaatselije verkleuring in de vorm van donkere vlammen. Dit is een natuurlijke afweerreactie van de boom.

Door thermische modifcatie krijgt het hout een warme noothoutachtige kleur. De zwarte aders, pinholes of verkleuringen blijven, indien aanwezig, zichtbaar. Ook na vergrijzing door blootstelling aan regen en zonlicht. Evenwel zal dit licht vervagen door de vergrijzing.

Toepassingsgebied thermowood fraké

Van nature is Fraké geen duurzaam hout. Daarom wordt het vooral gebruikt voor binnentoepassingen zoals lijsten, trappen, meubels,…

Door de thermische modificatie is het ook zeer geschikt voor gevel en terras.

    Kostprijs thermowood fraké 

    Wil u ThermoWood® Fraké gebruiken voor uw volgende project? Dan bezorgen wij u graag een vrijblijvende offerte. De kostprijs is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Neem telefonisch of via mail contact op voor een offerte op maat.