Zachthout

Bij Stevens & Co vindt u ruime voorraden van het beste zachthout uit Europa en Amerika. We zijn importeur en verdeler van verschillende soorten traditioneel en thermisch behandeld naaldhout.

Wat is zachthout?

Zachthout is niet per definitie zacht hout. Terwijl hardhout afkomstig is van loofbomen, duidt de term zachthout op hout afkomstig van naaldbomen zoals sparren en dennen. Naaldbomen groeien van nature snel weer terug. Dat maakt van zachthout een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout. Zachthout heeft bovendien een lagere dichtheid en is hierdoor makkelijker te bewerken.

Ontdek zachthout

Soorten zachthout

De bekendste voorbeelden van zachthout zijn vuren en grenen, maar daarnaast bestaan er nog andere soorten zachthout.

Vuren

Vurenhout is het hout van de fijnspar. Het is stabiel en elastisch. Dat maakt vurenhout perfect geschikt voor spanten, structuren en deurlijsten maar ook voor vloeren en meubels. Qua kleur is vurenhout is witachtig tot crèmekleurig.

Grenen

Grenen is hout van de grove den. Het is een van de meest gebruikte zachthoutsoorten, omdat het zich makkelijk laat bewerken. Grenenhout wordt donkerder na blootstelling aan licht. De kleur varieert van wit of lichtgeel tot roodbruin-geel.

Douglas

Douglas is het hout van de Europese Douglasspar. Het is een duurzame houtsoort die zowel geschikt is voor projecten binnenshuis als buitenshuis / tuinprojecten. Douglashout is zalmkleurig tot roodbruin en verkleurt in roodtinten door het licht.

Lariks

Lariks is het hout van Lorken. Het is een stevige houtsoort die een heel breed toepassingsgebied heeft van plaatmateriaal tot waterwerken. Het kernhout is roodachtig bruin en verdonkert aan het licht en door veroudering

Oregon Pine

Oregon Pine is het hout van de Europese Douglas. Het is een duurzame en stevige houtsoort met een breed toepassingsgebied. Oregon pine hout is zalmkleurig tot rondbruin en verkleurt in roodtinten door het ligt. 

Southern Yellow Pine

Southern Yellow Pine is een verzamelnaam voor verschillende botanische houtsoorten uit het Zuid-oosten van de Verenigde Staten. Het hout is zowel met de hand als machinaal eenvoudig bewerkbaar. Het kernhout is licht geelbruin.

Western Red Cedar

Western Red Cedar is het hout afkomstig van de Cupressaceae familie. Western Red Cedar hout bestaat in talloze verschillende kleuren. Van licht geelbruin, over rozebruin en zalmkleur tot chocoladebruin.

Kenmerken van zachthout

In natuurlijke toestand is zachthout minder hard dan hardhout en dus gemakkelijk te bewerken. Dat maakt zachthout ideaal voor toepassingen binnen zoals parket en plankenvloeren, wanden, plafonds, balustrades, dakoversteken, traptreden, banken, meubels, enzovoort. Na een thermische behandeling kunnen de meeste zachthoutsoorten ook buiten gebruikt worden.

De voor- en nadelen van Zachthout

De voor-en nadelen van zachthout hangen af van de toepassing. Laat u daarom altijd informeren door een houtspecialist.

Voordelen zachthout

 • Makkelijk bewerkbaar
 • Kleinere ecologische voetafdruk
 • Betaalbaarder dan hardhout
 • Thermisch behandeld is even duurzaam als hardhout

Nadelen zachthout

 • Lagere dichtheid
 • Niet voor elke toepassing

Wat is het verschil tussen hard- en zachthout?

Het verschil tussen hardhout en zachthout heeft niets te maken met de sterkte van het materiaal, maar alles met de boomsoort. Hardhout is afkomstig van loofbomen die vruchten dragen. Hardhout wordt ook wel eens loofhout genoemd. Zachthout is hout van naaldbomen zoals dennenbomen of sparren. Zachthout heeft zaden die op de grond vallen in plaats van vruchten.

 

Zachthout behandelen

Mits de juiste behandeling kan zachthout even duurzaam gemaakt worden als hardhout. De beste behandeling is afhankelijk van de houtsoort en de uiteindelijk toepassing:

 • Behandelen tegen verblauwing
 • Impregneren voor buitengebruik
 • Geschikt maken voor constructie
 • Hittebehandeling voor buitengebruik
 • Verven, vernissen, was of beits aanbrengen

Zachthout: toepassingen

Kan ik zachthout voor buiten gebruiken?

Zachthout kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Daarbij is het wel belangrijk om te kijken naar het soort hout, de behandeling en de duurzaamheidsklasse. De ene houtsoort is van nature beter bestand tegen schimmels, houtrot en termieten dan andere. Sommige zachthoutsoorten zijn alleen geschikt voor binnen, andere soorten kunnen na verduurzaming ook buiten gebruikt worden en sommige soorten kunnen zelfs onbehandeld buiten gebruikt worden. Vraag ons dus gerust om advies.

Zijn grenen hard- of zachthout?

Grenen is zachthout. Het is een houtsoort afkomstig van de grove pijn, ook wel grove den genoemd (of Pinus sylvestris in het Latijn). Grenen laat zich gemakkelijk bewerken. Men kan het probleemloos boren, frezen, schuren, spijkeren, schroeven en lijmen. De houtsoort wordt dan ook vaak gebruikt in de meubelindustrie of voor trappen, wanden, vloeren en plafonds. Na hittebehandeling kan grenen ook buiten gebruikt worden voor gevelbekleding, dakspanten en schuttingen.

Hoe lang gaat zachthout mee?

Dat hangt af van de duurzaamheidsklasse: klasse I is zeer duurzaam en heeft een gemiddelde levensduur van meer dan 25 jaar. Duurzaamheidsklasse II wordt beschouwd als duurzaam (levensduur van 15 tot 25 jaar). Duurzaamheidsklasse III is matig duurzaam (10 tot 15 jaar), duurzaamheidsklasse IV weinig duurzaam (5 tot 10 jaar) en duurzaamheidsklasse V is niet duurzaam (minder 5 jaar). Ook belangrijk is hoe bestand de houtsoort is tegen insecten, of het hout behandeld is en in welke omstandigheden het gebruikt wordt (binnen of buiten). Vraag dus altijd advies van een houtspecialist.

Wij geloven in zachthout

Sinds 1936

Stevens & C° is een familiebedrijf met een lange geschiedenis, die teruggaat tot 1936. Nog altijd is het bedrijf gespecialiseerd in zachthout, met tegelijk veel aandacht voor vernieuwende producten, zoals ThermoWood®. Houthandels en importeurs uit binnen- en buitenland kunnen bij Stevens & C° terecht voor het beste naaldhout uit Canada, Finland, Scandinavië, Rusland en de Baltische staten.

Zachthout offerte aanvragen

Als houthandel of houtimporteur bent u bij ons aan het beste adres voor advies en aankoop van zachthout. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend bezoek van onze vertegenwoordigers, of vraag ons meteen om een offerte. We helpen u graag bij uw keuze.