thermowood Ayous 

Wat is thermowood Ayous? 

Ayous en Wawa zijn de commerciële namen voor de botanische soort  ‘Triplochiton scleroxylon K. Schum’. Deze soort behoort tot de Sterculaceae familie en komt uit tropisch Centraal-Afrika en West-Afrika. Er zijn nog andere varianten van deze soort zoals Samba uit Ivoorkust en Obéché uit Nigeria, maar toch voert België enkel Ayous uit Kameroen in en Wawa uit Ghana.

Van nature heeft het duurzaamheidsklasse 5, door het thermisch modificeren wordt dit opgewaardeerd tot klasse 2 wat overeenkomt met klassieke tropische houtsoorten.  

Uiterlijke kenmerken van thermowood Ayous

Ayous en Wawa zijn enorm grote bomen. Hun kruin is soms wel meer dan 50 meter hoog. De rechte stam wordt maximaal 25 meter lang, maar is slechts in zeldzame gevallen cilindrisch. De diameter kan variëren tussen de 90-150 of zelfs 200 cm. De smalle wortelaanlopen van de Ayous kunnen tot wel 8 meter hoog worden. Wat ook heel typisch is aan deze houtsoort zijn de tot 1 cm brede wormgaten.

Bij de Ayous en Wawa zijn het kernhout en spinthout bleek en niet te onderscheiden. Ayous is iets uniformer wit met bruine of grijze vaten en heeft relatief meer gesloten nerf. Wava neigt dan weer wat meer naar het grijs en heeft een meer uitgesproken kleurvariatie. Zowel Ayous als Wawa hebben een rechte draad tot een kruisdraad. Als u het op kwartier zaagt, vertoont het lichte strepen en de nerf is matig grof tot grof.

Na thermische modificatie krijgt het hout een lichte bruine kleur welke door blootstelling aan regen en zon na verloop van tijd zal vergrijzen.

Toepassingsgebied thermowood Ayous 

Ayous en Wawa zijn makkelijk te bewerken. Daarom heeft het hout een vrij breed toepassingsgebied in interieur (lijstwerk, meubels, instrumenten,… )

Na thermische modificatie is het ook zeer geschikt voor gevel-toepassingen.

ThermoWood® Ayous is een zeer zachte houtsoort waardoor het niet geschikt is voor terrassen.

    Kostprijs thermowood Ayous 

    Wil u thermo Ayous gebruiken voor uw volgende project? Dan bezorgen wij u graag een vrijblijvende offerte. De kostprijs is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Neem telefonisch of via mail contact op voor een offerte op maat.