thermowood Radiata pine

Wat is thermowood Radiata pine?

Radiata pine is een houtsoort die behoort tot de Pinaceae familie. Aangeplant groeit deze boom in verschillende landen zoals Australië, Chili, Midden-Amerika, Nieuw-Zeeland, Spanje en Zuid-Afrika. Van nature komt deze boom alleen voor in een smalle strook aan de zuidkust van Californië.

De groeisnelheid van de Radiata pine bedraagt tot wel 2 meter per jaar in het natuurlijk verspreidingsgebied. Dat wil zeggen dat deze boom een hoogte van 20-35-50 meter en een diameter van 0,6-0,9-1,5 meter kan bereiken op een leeftijd van 150 jaar. 

In de aangeplante gebieden bereikt de Radiata pine afhankelijk van de groeiomstandigheden een hoogte van 24-27 meter en een diameter van 0,4 tot 0,5 meter in 20 jaar. De omlooptijd voor dit hout bedraagt 20 tot 25 jaar.

Van nature heeft Radiata Pine duurzaamheidsklasse 3-4, maar na thermische modificatie is dit klasse 2.

Uiterlijke kenmerken van Radiata pine

De Radiata pine is vooral afkomstig van plantages op het zuidelijk handrond. Het kernhout is lichtbruin tot rozebruin van kleur. Het spinthout is zeer breed en heeft een crèmekleurige tot lichtgele kleur. Na thermische modificatie wordt het hout diep donkerbruin en zal vergrijzen door bloodstelling aan regen en zonlicht.

Het dosse hout heeft een zeer duidelijke vlamtekening.

Voor thermische modificatie wordt enkel hout gebruikt dat minimum aan 3 zijden kwastvrij is.

Toepassingsgebied Radiata pine

Tijdens de thermische modificatie verdwijnt een groot deel van het hars uit het hout waardoor ThermoWood® Radiata Pine zeer eenvoudig te bewerken is.

Door de hoge duurzaamheidsklasse van ThermoWood® Radiata Pine is het dan ook zeer geschikt voor gevels. Het is een relatief zachte houtsoort waardoor het zich minder leent voor terrassen.

Kostprijs radiata pine

De kostprijs van Radiata pine hout is afhankelijk van verschillende factoren. De hoeveel, de grootte en de termijn hebben hier een grote invloed op. Neem vrijblijvend contact op via mail of telefoon en ontvang een offerte op maat van uw project.