thermowood Radiata pine

Wat is ThermoWood Radiata Pine?

Radiata pine is een houtsoort die behoort tot de Pinaceae familie. Aangeplant groeit deze boom in verschillende omgevingen zoals Australië, Chili, Midden-Amerika, Nieuw-Zeeland, Spanje en Zuid-Afrika. Van nature komt deze boom alleen voor in een smalle strook aan de zuidkust van Californië.

De groeisnelheid van de Radiata pine bedraagt tot wel 2 meter per jaar in het natuurlijk verspreidingsgebied. Dat wil zeggen dat deze boom een hoogte van 20 tot 50 meter en een diameter van 60 cm tot 1,5  meter bereikt op een leeftijd van 150 jaar.

In de aangeplante gebieden haalt de Radiata pine afhankelijk van de groeiomstandigheden een hoogte van 24 tot 27 meter en een diameter van 0,4 tot 0,5 meter in 20 jaar. De omlooptijd voor dit hout bedraagt 20 tot 25 jaar.

Van nature heeft Radiata Pine duurzaamheidsklasse 3-4, maar na thermische modificatie is dit klasse 2.

Eigenschappen ThermoWood Radiata Pine

  • Naaldhoutsoort: ThermoWood Radiata Pine behoort tot de categorie naaldhout, vergelijkbaar met vuren en grenen.
  • Knoopvrij: ThermoWood Radiata Pine is doorgaans vrij van knopen met een glad en egaal oppervlak zonder de gebruikelijke onregelmatigheden die vaak voorkomen in hout met knopen.
  • Uitgesproken tekening: ondanks het ontbreken van knopen heeft Radiata Pine vaak een opvallende tekening en een karakteristieke uitstraling, wat het een interessante keuze maakt voor projecten waar esthetiek belangrijk is.
  • Veel karakter: dit hout heeft veel karakter en geeft een warme, natuurlijke uitstraling aan interieur- en exterieurtoepassingen.
  • Lange lengtes verkrijgbaar: ThermoWood Radiata Pine is verkrijgbaar in lange lengtes, wat handig is voor projecten waar lange planken of balken nodig zijn.
  • Zachte houtsoort: Radiata Pine is een relatief zachte houtsoort in vergelijking met sommige andere houtsoorten. Dit maakt het gemakkelijk te bewerken, te bevestigen en te verzagen.

Voordelen ThermoWood Radiata Pine

  • Foutvrij: ThermoWood Radiata Pine is meestal vrij van onvolkomenheden en fouten, wat het gemakkelijk te plaatsen maakt en verspilling minimaliseert.
  • Gemakkelijk te bewerken en te bevestigen: dankzij de zachte textuur van Radiata Pine is het gemakkelijk te bewerken, te bevestigen en te verzagen. Dit maakt het een goede keuze voor doe-het-zelf-projecten.
  • Geschikt om af te werken: het hout is geschikt om afgewerkt te worden met oliën, lakken of verf, waardoor het aangepast kan worden aan de gewenste esthetische look.

Uiterlijke kenmerken van Radiata Pine

De Radiata pine is vooral afkomstig van plantages op het zuidelijk handrond. Het kernhout is lichtbruin tot rozebruin van kleur. Het spinthout is zeer breed en heeft een crèmekleurige tot lichtgele kleur. Na thermische modificatie wordt het hout diep donkerbruin en het vergrijst door blootstelling aan regen en zonlicht.

Het dosse hout heeft een zeer duidelijke vlamtekening.

Voor thermische modificatie wordt enkel hout gebruikt dat minimum aan 3 zijden kwastvrij is.

Toepassingsgebied Radiata pine

Tijdens de thermische modificatie verdwijnt een groot deel van het hars uit het hout waardoor ThermoWood® Radiata Pine zeer eenvoudig te bewerken is.

Door de hoge duurzaamheidsklasse van ThermoWood® Radiata Pine is het dan ook zeer geschikt voor gevels. Het is een relatief zachte houtsoort waardoor het zich minder leent voor terrassen.

PEFC-gecertificeerd: deze houtsoort heeft een PEFC-label. Dat betekent dat bij de productie rekening werd gehouden met duurzaam bosbeheer. Lees meer over wat het PEFC-label inhoudt.

Hoeveel kost ThermoWood Radiata Pine?

De kostprijs van Radiata pine hout is afhankelijk van verschillende factoren. De hoeveel, de grootte en de gewenste leveringstermijn hebben hier een grote invloed op. Neem vrijblijvend contact op via mail of telefoon en ontvang een offerte op maat van uw project. 

Stevens & C°: expert in ThermoWood Radiata Pine  

Wie ThermoWood® Radiata Pine zegt, zegt Stevens Hout. Wij zijn al jarenlang gespecialiseerd invoerder en verdeler en denken graag met u mee in elke fase. Zoekt u een afwerking in een bepaalde kleur? Wenst u een brandvertragende behandeling? Wij zorgen ervoor. Bij ons kunt u terecht voor gespecialiseerd advies en een volledige dienstverlening.

Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte op maat.