Thermowood grenen

Wat is thermowood grenenhout? 

Grenen is een van de meest gebruikte houtsoorten in onze contreien. Het is de commerciële naam voor Pinus Sylvestris. In het Nederlands is Grove pijn de correcte naam, maar Rood Noors Grenen wordt ook vaak gebruikt. De meest Pinus-soorten komen uit noordelijke halfrond. Maar u kan Grenen ook vinden in warme landen zoals Chili, Brazilië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Midden- en Zuid-Europa.

Uiterlijke kenmerken van thermowood Grenen

Het groeigebied van Grenen is enorm verspreid. Hierdoor zijn de afmetingen en kwaliteit behoorlijk verschillend. De boom wordt gemiddeld 35 meter hoog met een diameter van 30 tot 50 centimeter. De stam is recht en cilindrisch. Grenen zijn takvrij tot ongeveer 10 meter, daarna groeien de takken in kransen om de boom. 

Vlak na het kappen is het kernhout licht tot roodbruin-geel en het spinthout wit tot geelachtig wit. Na blootstelling aan het licht worden ze donkerder. Grenen hebben bruine kwasten die redelijk groot en verspreid zijn in kransen. Op dosse is er een duidelijke vlamtekening en heel fijne streepjes op het tangentiële vlak. Dat zijn de harskanaaltjes. Hars concentraties herkent u als donkere vlekken. Meestal is de draad recht en de nerf (matig) fijn. Op kwartier ziet u een duidelijke streeptekening.

Na thermische modificatie krijgt het hout een goudbruine kleur die zal vergrijzen bij blootstelling aan regen en zonlicht.

Toepassingsgebied thermowood Grenen

Thermisch gemodificeerd grenenhout is zeer geschikt voor gevels en terrassen. Het hout zal vergrijzen onder invloed van regen en zonlicht.

    Kwaliteit van thermowood Grenen

    ThermoWood® grenen bevat altijd knopen of kwasten. Het knoopvrije saphout is niet geschikt voor thermische modificatie.

    Veelal zijn de kwasten van ThermoWood® grenen groter dan ThermoWood® vuren, maar ruimer verspreid over de plank.

    Kostprijs Thermowood Grenen

    De kostprijs voor ThermoWood® Grenen is afhankelijk van verschillende factoren. Het kwaliteitsniveau, de hoeveelheid en de grootte spelen hier een grote rol. Neem telefonisch of via mail contact op voor meer informatie en een vrijblijvende offerte op maat van uw project.