Thermowood grenen

Wat is ThermoWood grenenhout?

Grenen is een van de meest gebruikte houtsoorten in onze streken. Het is de commerciële naam voor Pinus Sylvestris. In het Nederlands is grove pijn de correcte naam, maar rood noors grenen wordt ook vaak gebruikt. De meest Pinus-soorten komen uit het noordelijke halfrond. Maar u vindt Grenen ook in warme landen zoals Chili, Brazilië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Midden- en Zuid-Europa.

Eigenschappen en voordelen van ThermoWood grenen

 • Hardheid in de middenmoot (gemiddeld): ThermoWood Grenen heeft over het algemeen een gemiddelde hardheid. Het is niet zo hard als sommige andere houtsoorten, waardoor het gevoeliger is voor deuken en krassen.
 • Geschikt voor terrassen: hoewel het niet de hardste houtsoort is, is ThermoWood Grenen nog steeds geschikt voor terrasconstructies.
 • Visuele aspect: De aanwezigheid van knopen en kwasten stoort vaak niet en kan zelfs bijdragen aan het karakter van het hout. Dit geeft ThermoWood Grenen een natuurlijke uitstraling.
 • Prijs: ThermoWood Grenen staat bekend om zijn hoge kostenefficiëntie. Het is doorgaans een van de meer betaalbare houtsoorten, wat het aantrekkelijk maakt voor projecten met een beperkt budget.
 • Herkomst: het hout komt uit Scandinavië en is afkomstig van snelgroeiende grenenbomen. Die komen meestal uit gecertificeerde bossen, wat het hout ecologisch interessant maakt.
 • Assortiment aan maten en lengtes: ThermoWood Grenen is beschikbaar in een breed scala aan maten en lengtes, waardoor het geschikt is voor verschillende toepassingen en ontwerpen.

Uiterlijke kenmerken ThermoWood grenen

Het groeigebied van Grenen is enorm verspreid. Hierdoor zijn de afmetingen en kwaliteit behoorlijk verschillend. De boom wordt gemiddeld 35 meter hoog met een diameter van 30 tot 50 centimeter. De stam is recht en cilindrisch. Grenen zijn takvrij tot ongeveer 10 meter, daarna groeien de takken in kransen om de boom.

Vlak na het kappen is het kernhout licht tot roodbruin-geel en het spinthout wit tot geelachtig wit. Na blootstelling aan het licht worden ze donkerder. Grenen hebben bruine kwasten die redelijk groot en verspreid zijn in kransen. Op dosse zijn er een duidelijke vlamtekening en heel fijne streepjes op het tangentiële vlak. Dat zijn de harskanaaltjes. Harsconcentraties herkent u als donkere vlekken. Meestal is de draad recht en de nerf (matig) fijn. Op kwartier ziet u een duidelijke streeptekening.

Na thermische modificatie krijgt het hout een goudbruine kleur die vergrijst bij blootstelling aan regen en zonlicht.

Toepassingsgebied ThermoWood grenen

Thermisch gemodificeerd grenenhout is zeer geschikt voor gevels en terrassen.

ThermoWood grenen gevel

Terras in ThermoWood Es

Kwaliteit van ThermoWood grenen

ThermoWood® grenen bevat altijd knopen of kwasten.

Meestal zijn de kwasten van ThermoWood® grenen groter dan die van ThermoWood® vuren, maar ruimer verspreid over de plank.

PEFC-gecertificeerd: deze houtsoort heeft een PEFC-label. Dat betekent dat bij de productie rekening werd gehouden met duurzaam bosbeheer. Lees meer over wat het PEFC-label inhoudt.

  Hoeveel kosten Thermowood Grenen?

  De kostprijs voor ThermoWood® Grenen is afhankelijk van verschillende factoren. Het kwaliteitsniveau, de hoeveelheid en de grootte spelen hier een grote rol. Neem telefonisch of via mail contact op voor meer informatie en een vrijblijvende offerte op maat van uw project.

  Stevens & C°: expert in ThermoWood grenenhout

  Wie ThermoWood® Grenen zegt, zegt Stevens Hout. Wij zijn al jarenlang gespecialiseerd invoerder en verdeler en denken graag met u mee in elke fase. Zoekt u een afwerking in een bepaalde kleur? Wenst u een brandvertragende behandeling? Wij zorgen ervoor. Bij ons kunt u terecht voor gespecialiseerd advies en een volledige dienstverlening.

  Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte op maat.