Southern yellow pine

Wat is Southern yellow pine?

Southern Yellow Pine is een verzamelnaam voor verschillende botanische houtsoorten uit het Zuid-oosten van de Verenigde Staten. Pinus palustris Mill, Pinus rigida Mill, Pinus elliotii Engelman, Pinus taeda L en Pinus echinata Mill behoren allemaal tot deze groep. De Southern Yellow Pine wordt gemiddeld 30 meter hoog met een diameter van 40 tot 80 centimeter.

Ons assortiment zachthout Southern Yellow Pine

Uiterlijke kenmerken van Southern yellow pine

Het kernhout van de Southern Yellow Pine is licht geelbruin en heeft een sterke hars- of terpentijnkleur. Het spinthout is dan weer witachtig geel en breed, ook bij kaprijpe bomen.

Aan de duidelijke en scherp afgetekende groeiringen, ziet u duidelijk dat het hout van de Southern Yellow pine abrupt overgaat van vroeg- naar laathout. Het hout heeft een fijne tot matige nerf en een rechte draad. Door het hout van de Southern Yellow pine op kwartier te zagen, vertoont het strepen op dosse en duidelijke vlammen.

Toepassingsgebied Southern yellow pine

Southern Yellow Pine is zowel met de hand als machinaal eenvoudig bewerkbaar. Het is makkelijk te drogen, bewerken, verlijmen en af te werken. Hierdoor heeft dit hout een heel groot toepassingsgebied. Southern Yellow Pine is populair voor het produceren van: 

  • Divers binnenschrijnwerk zoals deuren, trappen en vloeren;
  • Lijsten en bekleding van ramen, deuren en rolluiken; 
  • Stellingen.

Kostprijs Southern Yellow Pine

De kostprijs van Southern Yellow Pine is afhankelijk van verschillende factoren. De soort, de hoeveelheid en de grootte spelen hier een grote rol. 

Wil u graag een vrijblijvende offerte? Neem dan via telefoon of mail contact op en ontvang een offerte op maat.