Thermowood iroko

Wat is ThermoWood Iroko?

Iroko, ook gekend als Kambala, is de commerciële naam voor 2 bekende botanische soorten:

Chlorophora regia A. Chev. komt uit de natte delen van het West-Afrikaanse regenwoud, van Gambia tot Ghana.

Chlorophora excelsa (Welw.) benth. en Hock f. komt uit bostypes met meer bladverlies, van Senegal tot Mozambique.

Het is een duurzaam (klasse 1-2) West-Afrikaans hout dat verdonkert bij blootstelling aan de lucht.
Ondanks de hoge natuurlijke duurzaamheid is het wel een redelijk nerveuze houtsoort.
Door thermische modificatie wordt dit stabieler en nog duurzamer (klasse 1).

Iroko thermowood
Iroko thermowood

Eigenschappen ThermoWood Iroko

  • Tropische houtsoort: ThermoWood Iroko behoort tot de categorie tropische hardhoutsoorten. Dit betekent dat het van nature bestand is tegen vocht en insectenplagen, wat het geschikt maakt voor toepassingen in vochtige en warme klimaten.
  • Knoopvrij: ThermoWood Iroko is doorgaans vrij van knopen. Het resultaat is een glad en egaal oppervlak zonder onregelmatigheden, wat visueel aantrekkelijk is.
  • Heel hard: Iroko staat bekend om zijn uitzonderlijke hardheid. Dit maakt het hout bijzonder duurzaam en bestand tegen slijtage, waardoor het geschikt is voor veeleisende toepassingen.
  • Natuurlijke duurzaamheid: Iroko is van nature al duurzaam en geschikt voor gevelbekleding en terrasconstructies. De thermische behandeling verbetert de stabiliteit van het hout nog verder.
  • Chique uitstraling: ThermoWood Iroko heeft een elegante uitstraling en wordt vaak beschouwd als een hoogwaardige en luxueuze houtsoort. Het wordt vaak gebruikt in projecten waar esthetiek een belangrijke rol speelt.
  • Kostbaar hout: Iroko is een kostbare houtsoort vanwege zijn uitzonderlijke eigenschappen en uitstraling. Het is meestal duurder dan veel andere thermisch gemodificeerde houtsoorten.

Ons assortiment ThermoWood Iroko

Al onze thermowood iroko producten Beschikbare lengtes
Thermo Iroko | 25 x 150 | Brut3,00

Voordelen ThermoWood Iroko

  • Stabiliteit: de grootste troef van ThermoWood Iroko is de stabiliteit. Door de thermische behandeling wordt het hout super stabiel. Het is minder gevoelig voor krimpen, uitzetten en vervorming bij blootstelling aan vocht en temperatuurschommelingen.
  • Weerbestendigheid: ThermoWood Iroko geeft bijna geen krimp onder verschillende weersomstandigheden. Het blijft stabiel en behoudt zijn integriteit, zelfs in extreme klimaten.
  • Ideaal voor extreme omstandigheden: dankzij zijn duurzaamheid en stabiliteit is ThermoWood Iroko ideaal voor gebruik op plaatsen met een extreem klimaat, zoals regio’s met hoge vochtigheid, sterke zonnestraling of zware neerslag.

Uiterlijke kenmerken ThermoWood Iroko

De Iroko is een lichtboom die meestal goed natuurlijk verjongt, vooral op open plaatsen in het bos waar olifanten grazen, langs exploitatiewegen of op plaatsen met ijle vegetatie. Het kernhout van de Iroko is goudbruin tot donkerbruin en het spinthout geelwit. De structuur van het hout is vrij gelijkmatig met een matige fijne nerf en een rechte- / kruisdraad. De groeiringen zijn duidelijk zichtbaar.

Rond de houtvaten, vooral op de dosse laat het bleke parenchym duidelijke lichtgekleurde sporen na. Dat levert het hout zijn typische lichtgekleurde streep- of zigzagtekening op. In het begin heeft het hout een roodachtige kleur. Het hout vergrijst op een natuurlijke manier  onder invloed van regen en zonlicht.

Toepassingsgebied ThermoWood Iroko

Iroko is goed bewerkbaar en duurzaam. Hierdoor heeft deze houtsoort een heel groot toepassingsgebied. Iroko hout wordt gebruikt voor buitenconstructies, buitenschrijnwerk, gevelbekleding, brugleuningen, brugdekken, terrassen, tuinmeubelen, scheepdekken, containerbodems, laboratoriumtafels, draaiwerk, fineer en divers binnenschrijnwerk zoals parket en trappen.

ThermoWood Iroko gevel

iroko terrasplanken

ThermoWood Iroko terras

Hoeveel kost ThermoWood Iroko?

ThermoWood® Iroko is duurzaam en van hoogstaande kwaliteit. Dit hout is dus een iets duurdere soort. De exacte kostprijs van uw hout is afhankelijk van verschillende factoren zoals de hoeveelheid, grootte en afwerkingsgraad. Neem telefonisch of via mail contact op voor een vrijblijvende offerte.

Stevens & C°: expert in ThermoWood Iroko 

Wie ThermoWood® Iroko zegt, zegt Stevens Hout. Wij zijn al jarenlang gespecialiseerd invoerder en verdeler en denken graag met u mee in elke fase. Zoekt u een afwerking in een bepaalde kleur? Wenst u een brandvertragende behandeling? Wij zorgen ervoor. Bij ons kunt u terecht voor gespecialiseerd advies en een volledige dienstverlening.

Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte op maat.