Thermowood plaatsen

Thermowood® is een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout. U ziet het waarschijnlijk steeds vaker verschijnen tegen gevels. Hier is een héél goede reden voor. Het biedt namelijk niet enkel een esthetische meerwaarde voor uw woning. Het is ook een ecologisch verantwoorde keuze.  

Omdat Thermowood enorm duurzaam is, ziet u het ook vaak als terrasplanken.

Bent u overtuigd van de voordelen van Thermowood®? De experts van Stevens & C° helpen u graag op weg naar een efficiënte plaatsing.

Thermowood terrasplanken
Thermowood decking

Thermowood® plaatsen tegen uw gevel

Thermowood gevelbekleding krimpt, zwelt en vervormt minder door verschillen in temperatuur en vochtigheid. Het hout is minder gevoelig voor scheuren en enorm eenvoudig in onderhoud. Maar, dat wil niet zeggen dat het hout niet ‘werkt’. Hoewel de dimensionale beweging kleiner is dan 1,5 procent, heeft het hout nog steeds ‘uittrekweerstand’ en ruimte om te werken nodig. Anders ontstaat er spanning.

Houd daarom rekening met de volgende regels:

 • Lengte van de nagel: minstens 2,5 keer de dikte van de gevelplank
 • Lengte van de houtschroef: minstens 2 keer de dikte van de bekleding
 • Laat voldoende speling tussen de planchetten en eventuele andere bouwelementen

Tip: geef de voorkeur aan getorste of ringnagels in plaats van gladde nagels.

Thermowood decking

Thermowood terrasplanken plaatsen

Voor Thermowood terrasplanken gelden dezelfde plaatsingsregels als voor Thermowood gevelbekleding. Volg dus alle bovenstaande tips & tricks voor het plaatsen van uw terrasplanken.

Enkele belangrijke zaken waar u rekening mee dient te houden:

 • Ventilatie: het is noodzakelijk dat lucht kan circuleren onder het terras en dat er geen water blijft staan. Zo blijft de relatieve vochtigheid onder en boven het terras altijd min of meer gelijk.
 • Bevestiging: de afstand van de schroeven ten opzichte van de rand van de plank moet minstens 20mm bedragen en 40mm van de koppen. We raden u aan om uw Thermowood® voor te boren of een geschikt clicks-systeem te gebruiken.

Belangrijk om te weten als u Thermowood plaatst

Natuurlijke veroudering

Desondanks de thermische behandeling, veroudert Thermowood® nog steeds op een natuurlijke wijze. Dat wil zeggen dat door de blootstelling aan licht het hout een (zilver)grijze kleur krijgt. Dat proces start onmiddellijk en duurt enkele maanden tot een jaar.

Door een verminderde blootstelling aan UV vergrijzen schaduwzones minder snel. Houd hiermee rekening als u bijvoorbeeld een dakoversteek hebt.

Wenst u de originele kleur langer te behouden of te herstellen? Onderhoud uw Thermowood® dan regelmatig met olie en onderhoudsproducten.

Natuurlijke veroudering thermowood
Kleurverschil thermowood

Kleurverschillen en vervorming

Omdat hout een natuurlijk product is, zijn kleurverschillen per plank mogelijk. De snelheid van de vergijzing verschilt hierdoor per plank. Ook hier heeft de Uv-straling, maar ook de hoeveelheid regen een grote invloed op.

Thermowood® vervormt aanzienlijk minder dan onbehandeld hout. Maar, het valt nog steeds voor. Een correcte installatie met afdoende ventilatie is hier cruciaal.

Opslag

We raden u aan om uw Thermowood® binnen te stockeren, beschermd tegen regen en zon. Is dit niet mogelijk? Bewaar het dan steeds vrij van de grond. Stapel het gelijkmatig op en bedek het met een waterdicht zeil. Laat de uiteinden open zodat er geen vocht gevangen raakt in het pak.

Belangrijk: Thermowood® mag nooit, zelfs niet in de originele verpakking, blootgesteld worden aan regen of vocht. Het droogt namelijk niet correct wanneer het opgestapeld of verpakt is.

Thermowood opslag
Fijne barstjes thermowood

Fijne barstjes

Vertoont uw Thermowood® oppervlaktebarsten? Dat is perfect normaal. Windbarsten zijn een natuurlijk fenomeen bij hout. De oppervlakte van correct geïnstalleerd hout zal namelijk altijd sneller zwellen en krimpen dan de kern. Hierdoor ontstaan er barstjes. Dit verschilt van plank tot plank. Uw Thermowood® regelmatig oliën vermindert het ontstaan van deze barsten.

Thermisch gemodificeerd hout is stabieler dan onbehandeld hout. Maar, het neemt nog steeds vocht op en geeft het af langs blootgesteld kopshout. Hierdoor ontstaan er kleine kopbarsten. Deze beperkt u door de koppen voor de plaatsing te behandelen met een olie of sealer.

Thermowood tegen uw gevel plaatsen in drie stappen

Als u Thermowood® tegen uw gevel wilt plaatsen, heeft u twee opties. Horizontaal of verticaal. In het volgende stappenplan wordt er een onderscheid gemaakt tussen beide methoden.

Luchtspouw

1) Luchtspouw

Voorzie een gedraineerde en geventileerde luchtspouw met een minimale breedte van 15mm. Dit is essentieel om aan de voor- en achterzijde een differentieel vochtgehalte te vermijden.

Aan de onder- en bovenzijde dient u een minimum opening te voorzien in functie van de hoogte van uw gevel:

 • < 3m: 5mm
 • 3 tot 6m: 6,5mm
 • 6 tot 10m: 8mm
 • 10 tot 18m: 10mm

We raden u aan om uw luchtspouw af te sluiten met een beschermingsrooster. Zo vermijdt u dat insecten, vogels of kleine knaagdieren binnendringen.

Thermowood lattenwerk

2) Breng het lattenwerk aan:

Voor een verticale plaatsing voorziet u een dubbele lattenstructuur. Begin met het verticaal bevestigen van de panlatten ter hoogte van de opstaande kepers van het kader. Hanteer een afstand van ongeveer 50 cm. Haaks op de verticale latten nagelt u de horizontale latten.

Voor een horizontale plaatsing voorziet u een enkele lattenstructuur. Plaats verticaal een panlat. Doe dit elke 30-40cm.

Belangrijk:

 • De dikte van de latten moet minstens 1,5 maal de dikte van de planchetten zijn, met een minimum van 30mm.
 • De afstand tussen de laten moet beperkt blijven tot 600mm.
 • Bij gebruik van een bekleding met geringe dikte (tot 19mm) moet de afstand begrensd worden tot 400mm.
Thermowood plaatsen

3) Plaats uw Thermowood®

Verticale plaatsing: Plaats de eerste gevelplank en nagel of schroef ze één of twee keer vast ter hoogte van elke lat. Voorzie telkens een kleine voeg van 2 mm zodat het hout ruimte heeft om te ‘werken’.

Horizontale plaatsing: Begin onderaan met de eerste gevelplank of planchet. Schroef of nagel die één of twee keer vast ter hoogte van elke verticale lat. Bevestig de volgende plank aansluitend op de eerste, afhankelijk van de lengte van uw gevel en van de planken. Werk zo naar boven toe. Voorzie telkens een kleine voeg van 2 mm.

Nog enkele tips: 

 • Voorzie nagels of houtschroeven met een diameter van 3 tot 4mm
 • Gebruik geen gladde nagels of nietjes
 • Voorzie een bevestigingssysteem uit roestvast staal type A2 (of A4 aan de kust)

Thermowood gevelbekleding plaatsen: alles op een rijtje

Omdat het van onmiskenbaar belang is dat uw Thermowood® correct geplaatst wordt, herhalen we graag nog eens de belangrijkste voorwaarden:

 • Voorzie een speling van 1 tot 2mm om spanningen op te vangen
 • Houd rekening met een dimensionale beweging van 1,5%
 • Gebruik getorste nagels of ringnagels
 • Voorzie een luchtspouw

Heeft u nog vragen? Contacteer ons gerust. We helpen u graag verder.

Thermowood soorten plaatsen

Wij geloven in ThermoWood

erkend verdeler

Bij Stevens Hout willen we een waardig en ecologisch verantwoord alternatief voor tropische hardhoutsoorten aanbieden. Daarom maakt ThermoWood® al meer dan 10 jaar deel uit van ons gamma. We hebben meer dan 8 thermisch gemodificeerde houtsoorten en dit in meer dan 20 secties en meer dan 40 profielen – allemaal brut en geschaafd op voorraad.