Thermowood Es

Wat is thermowood essenhout?

Essenhout komt van een es. Dat is de commerciële naam voor de botanische soort Fraxinus excelsior L. De es is familie van de Oleaceae familie en is de grootste boom van het geslacht Fraxinus in Europa. In West- en Midden-Europa vindt u de gewone es in vlaktes en middelhoge gebergtes. In het noorden treft u deze boom dan weer aan in het zuiden van Noorwegen, Zweden en Finland. In het oosten reikt de es tot de centrale vlakten van Rusland. Maar ook in het Zuiden vindt u de es terug in het noorden van Spanje, Italië en Bulgarije. Er wordt daarnaast ook veel essenhout ingevoerd uit Noord-Amerika.

Ook in België komt de es voor. Vooral in de Condroz-streek, het land van Gaume, Thiérarche, het gebied tussen de Samber en de Maas, de leemstreek en langs de hellingen van rivieren in de Ardennen.

Van nature heeft essenhout een duurzaamheidsklasse 5, maar door thermische modificatie wordt dit opgewaardeerd tot klasse 1 of 2.

Uiterlijke kenmerken van thermowood essenhout

Essenhout is afkomstig van de es. Een grote boom met een rechte stam en een afgeronde kruin die soms tot wel meer dan veertig meter hoog kan worden. Het hout zelf is lichtgekleurd met een heterogene porositeit. Vlak na het kappen is het kernhout parelmoerachtig wit en heeft het een roze of groenachtige schijn. Na het drogen kan deze schijn geler of bruiner worden. Het sprint is niet te onderscheiden van de kern.

Na thermische modificatie krijgt het hout een mooi egale donkerbruine kleur welke na blootstelling aan regen en zonlicht zal vergrijzen.

De jaarringen van de es zijn duidelijk zichtbaar in het essenhout. Op het kwartier heeft het hout strepen en op zijn dosse een vlamtekening. De draad is (meestal) recht en regelmatig.

Wanneer thermisch gemodificeerd essenhout buiten wordt toegepast kunnen na verloop van tijd haarscheurtjes ontstaan in het oppervlak.

Toepassingsgebied thermowood essenhout

Essenhout is heel makkelijk te verzagen en heeft een perfecte draad zonder kwasten of scheuren. Daarom is dit hout heel makkelijk te bewerken en heeft het een groot toepassingsgebied. Essenhout wordt gebruikt voor de productie van o.a. gereedschapsstelen, ladders, meubelen, parket,…
Thermisch gemodificeerd essenhout is heel geschikt voor gevels en terrassen.

Kostprijs thermowood essenhout

Wil u thermisch gemodificeerd essenhout gebruiken voor uw volgende project? Dan bezorgen wij u graag een vrijblijvende offerte. De kostprijs is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Neem telefonisch of via mail contact op voor een offerte op maat.