I-joists

I-liggers voor duurzame constructies

I-joists zijn I-vormige liggers voor het bouwen van daken, vloeren en wanden. Ze zijn uitermate geschikt voor lichte, stabiele en energiezuinige constructies. I-profielen zijn net zo sterk als massief houten balken, maar heel wat minder zwaar en daardoor veel praktischer in gebruik.

Met I-joists geniet u van alle voordelen van hout, maar in een duurzamere vorm. Het principe is even eenvoudig als indrukwekkend. Deze profielen zijn namelijk zo ontworpen dat slechts het strikt noodzakelijke materiaal gebruikt wordt. In de beperking toont zich de meester.

steico joist
I profielen I-joists

I-profielen: gedaan met krimpen en koudebruggen

Traditioneel constructiehout kan vocht bevatten, waardoor tijdens het drogen na het bouwen de balken krimpen of vervormen. In tegenstelling tot natuurlijk gegroeid timmerhout zijn I-profielen absoluut dimensiestabiel. Dankzij het fabricageproces en de kwalitatieve onderdelen worden krimpen en verdraaien vrijwel volledig uitgesloten. Dat maakt I-joists uitermate geschikt als constructiehout en als hout voor houtskeletbouw.

Als kers op de taart verminderen deze balken het energieverbruik van uw woning. De slanke dubbele T-vorm biedt minder ruimte voor het doorgeven van koude en meer ruimte voor isolatie. Door het beperken van koudebruggen kan het gebruik van I-profielen de U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt van een bouwelement tot 15% verbeteren.

Het productieproces van I-joists

I-profielen bestaan uit twee elementen: de zogenaamde ‘flanges’ of ‘flenzen’ bovenaan en onderaan, die met elkaar verbonden zijn door het ‘web’ of ‘lijf’. Producent STEICO maakt zijn flenzen van hoogkwalitatief LVL R (gelamineerd fineerhout) of machinaal gesorteerd en gevingerlast dennenhout. Zo bent u steeds zeker van een constante kwaliteit met vastgelegde sterktes.

De 8 millimeter dikke kernplaat is gemaakt van speciale hardboardplaten (Natural Fiber Boards) met een V-groef over de volledige lengte. Dit op hout gebaseerde materiaal beschikt over een bijzonder hoge afschuifsterkte. Vochtbestendige bindingsmiddelen voegen de flenzen en de kernplaat samen tot een innovatief bouwmateriaal dat draagvermogen, energie-efficiëntie en gewichtsbeperking combineert. Dankzij de nieuwste technologieën verloopt het productieproces volledig automatisch.

I-joists

De voordelen van I-joist liggers

I-joists brengt verschillende voordelen met zich mee voor uw constructies:

Technische informatie I-profielen

Elk bouwproject is anders. Daarom bestaan STEICO I-joists in verschillende afmetingen. U ontdekt ze allemaal in onderstaande tabel. Alle afmetingen zijn in millimeter.

flensbreedte balklengte balkhoogte
160 200 220 240 280 300 360 400 450 500
45 tot 13.000
60
90
Stevens Hout : Ann Stevens en haar vader

Stevens & C°: expert in I-liggers

I-profielen zijn duurzaam, stevig en licht. Ze vormen dan ook de perfecte oplossing voor ecologisch bouwen. Heeft u vragen over welk type I-joists het best geschikt is voor uw project? Bij Stevens & C° zijn we al jarenlang vertrouwd met de toepassingen, prijzen en levertermijnen joists. Vraag ons gerust om meer advies of contacteer ons voor een vrijblijvende offerte.