Timmerhout

Wat is timmerhout?

De naam geeft het al een beetje aan: timmerhout is hout voor timmerwerk. Dit hout gebruikt u om constructies te vervaardigen, van bescheiden plinten binnen tot indrukwekkende carports buiten. Naaldhout zoals vuren, grenen en douglas is erg populair omwille van de geschikte eigenschappen voor het gebruik als timmerhout. Naaldhoutbomen zijn wijdverspreid beschikbaar. Tegelijk is hun hout sterk en duurzaam, maar toch makkelijk bewerkbaar.

Ontdek hieronder alle toepassingen van timmerhout en het ruime aanbod van Stevens Hout. Een offerte op maat of meer informatie? Klik op de knop hieronder en contacteer ons. We stellen onze meer dan 80 jaar ervaring graag tot uw dienst.

Timmerhout

Ons assortiment timmerhout

Bij Stevens Hout maakt u uw keuze uit een uitgebreid assortiment timmerhout. Kies de houtsoort die beantwoordt aan alle eisen die uw project stelt en ontdek de verschillende uitvoeringen en afmetingen in de tabel hieronder. Klik gerust door voor meer informatie. Niet gevonden wat u zocht? Klik op de knop onder de tabel en leg ons uit wat u nodig heeft, dan ontvangt u een vrijblijvende offerte op maat.

timmerhout constructie

Toepassingen van timmerhout

Timmerhout is een brede noemer, waar een groot assortiment hout onder valt. Dit zijn slechts enkele van de mogelijke toepassingen:

 • Constructiehout, zoals hout voor houtskeletbouw of panlatten, valiezeplanken, spanten en gordingen voor dakconstructies.
 • Interieurbouw, bijvoorbeeld meubilair zoals kasten, tafels en stoelen, afwerkingen zoals plinten en sierlijsten, en trappen en leuningen.
 • Buitenconstructies, zoals terrassen, omheiningen, poorten, tuinmeubilair, carports en speeltoestellen.

Stevens Hout is gespecialiseerd in thermisch gemodificeerd hout of ThermoWood. Dat is even duurzaam en stevig als tropisch hardhout, maar heel wat milieuvriendelijker. Ook dit timmerhout kent heel wat toepassingen:

Soorten timmerhout

In Europa wordt meestal naaldhout (Engels: ‘softwood’ of zachthout) zoals grenen, vuren en douglas gebruikt als timmerhout. Dat hout is afkomstig van respectievelijk de grove den, de fijnspar en de douglasspar, bomen die overvloedig beschikbaar zijn in Europa. Daardoor heeft hun hout een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit. Bij Stevens Hout vind je voornamelijk Noord-Europees houtsoorten uit Scandinavië en de Baltische staten. Zuidelijker groeien bomen sneller, waardoor ze bredere jaarringen hebben en hun hout minder stabiel is.

Vuren

Vurenhout is afkomstig van de fijnspar, licht van kleur en makkelijk bewerkbaar. Timmerhout vuren wordt gebruikt voor onder meer overkappingen, raamkozijnen en boekenkasten.

Grenen

Het populaire grenenhout is afkomstige van de grove den. De uiterlijke kenmerken en technische specificaties verschillen naargelang de herkomst van het hout. Timmerhout grenen vind je overal, van paaltjes over vloeren tot daken.

Douglas

Het hout van de Europese douglas is uitermate geschikt voor onder andere dragende structuren en gevelbekledingen. Hoe fijner de groeiringen, hoe makkelijker het is om timmerhout douglas te bewerken.

Sorteringen voor timmerhout

Timmerhout voor dragende toepassingen wordt gesorteerd op sterkte. Houtsoorten met sterkteklassen C18 of C24, zoals vuren C24, SLS C18 en SLS C24, komen het vaakst voor. Voor andere toepassingen van timmerhout is dan weer het uitzicht belangrijk. Men sorteert dan volgens de Nordic Timber Grading Rules, de sorteerregels voor Scandinavisch naaldhout. De belangrijkste parameter daarvoor is het aantal gezonde en dode knopen of knoesten. Dat zijn de plaatsen waar zijtakken aan het hout groeiden. Zo ontstaan zeven classificaties, die we voor onderstaand overzicht vereenvoudigden:

 • Classificatie I: maximum 1 knoop groter dan 7 millimeter per zijde op de slechtste 1 meter
 • Classificatie II: maximum 2 knopen groter dan 7 millimeter per zijde en 1 per rand op de slechtste 1 meter
 • Classificatie III: maximum 3 knopen groter dan 7 millimeter per zijde en 1 per rand op de slechtste 1 meter
 • Classificatie IV: maximum 4 knopen groter dan 10 millimeter per zijde en 2 per rand op de slechtste 1 meter
 • Classificatie V: maximum 5 knopen groter dan 10 millimeter per zijde en 3 per rand op de slechtste 1 meter
 • Classificatie VI: maximum 6 knopen groter dan 10 millimeter per zijde en 4 per rand op de slechtste 1 meter
 • Classificatie VII: wordt niet gebruikt voor export

Stevens Hout is een van de weinige houtimporteurs die Scandinavisch hout niet alleen op sterkte, maar ook zelf op uiterlijk sorteert. Zo vindt u in ons ruim aanbod ongetwijfeld het perfect geschikte hout voor uw timmerwerk, zowel op technisch als esthetisch vlak.

   sorteringen timmerhout

   Stevens Hout, uw partner in duurzaam timmerhout

   Stevens & C° heeft meer dan 80 jaar ervaring met het invoeren, behandelen en verkopen van alle houtsoorten, waaronder vuren, grenen en ander timmerhout. We zijn uw expert in hout voor timmerwerk. Vragen over uw keuze of uw bestelling? Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen u zo snel mogelijk verder.