Hout voor houtskeletbouw

Wat is hout voor houtskeletbouw?

Houtskeletbouw is een ecologische bouwmethode, waarbij de dragende elementen van hout zijn. Dat is een moderne manier om naar het optrekken van gebouwen te kijken. Vandaag staan zaken als duurzaamheid en milieuvriendelijkheid hoog op de agenda, dingen waar hout voor houtskeletbouw in uitblinkt.

Tegelijk wordt hout al duizenden jaren gebruikt voor houtskeletbouw. Het is dan ook een aantrekkelijk, robuust en isolerend bouwmateriaal. In vergelijking met de middeleeuwen zijn onder meer de sterkte en brandwerendheid van hout gelukkig wel gestandaardiseerd. Niets dat hout voor houtskeletbouw tegenhoudt om verder uit te groeien tot de populairste keuze voor nieuwbouwwoningen.

hout voor houtskeletbouw
hout voor houtskeletbouw

Hout voor houtskeletbouw, een slimme keuze

Geen houtskeletbouw zonder hout. Dit zijn slechts een paar van de vele redenen waarom je voor deze moderne en ecologische manier van bouwen kiest:

 • Goede isolerende werking van het hout voor houtskeletbouw zorgt voor een lagere energiefactuur
 • Alle mogelijke architecturale vrijheid, van rustiek tot modern
 • Hout absorbeert geluiden van binnen en buiten, wat zorgt voor een aangename akoestiek
 • Een woning in houtskeletbouw beantwoordt aan alle energienormen en behoudt zijn waarde
 • Dankzij de lichte constructie bespaar je op je funderingen
 • Snelle manier van bouwen, onder meer doordat er geen droogtijd nodig is
 • Minder energieverbruik en CO2-uitstoot bij de productie van hout, dat bovendien een lange levensduur heeft en recycleerbaar is

Verschillende soorten hout voor houtskeletbouw

Bij Stevens Hout kiest u uit een breed assortiment houtskeletbouwhout. Zo bent u steeds zeker van een oplossing op maat van uw vereisten en voorkeuren. Met de producten uit ons gamma is het mogelijk om een volledig houtskelet te realiseren. Zo hoeft u zich nergens zorgen over te maken bij het construeren van uw woning, poolhouse of tuinhuis.

 • I-liggers bestaan uit twee ‘flenzen’ van LVL en een verbindend ‘lijf’ van natuurlijke vezelplaat, ideaal als draagstructuur voor wanden, vloeren en daken.
 • LVL-hout is ‘laminated veneer lumber’ of gelamineerd fineer timmerhout voor skeletbouw, een sterke, duurzame en vormvaste houtvorm.
 • Vuren C24 is ovengedroogd, geschaafd en gesorteerd op sterkteklasse, een erg populaire keuze als hout voor houtskeletbouw.
 • SLS of de Scandinavian Lumber Standard groepeert houtsoorten met sterkteklasses C18 en C24, vaak gebruikt voor het optrekken van muren.
hout voor houtskeletbouw

Hout voor houtskeletbouw: de afwerking

Hout voor houtskeletbouw gebruikt u als constructiehout. Dit worden de dragende structuren voor uw muren, vloeren en daken. Vervolgens bekleedt u beide zijdes. De binnenzijde wordt doorgaans afgewerkt met stevige gipsplaten. De finishing touch voor de buitenzijde zijn de klassieke bakstenen of, wat steeds populairder wordt, houten latten. ThermoWood gevelbekleding bijvoorbeeld biedt u een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout, met dezelfde natuurlijke en warme uitstraling.

Tenslotte is het opvullen van de holte tussen de binnenmuren en buitenmuren cruciaal voor een efficiënte isolatie. Daarvoor kiest u uit materialen die zichzelf al bewezen hebben, zoals rotswol, glaswol of – onze persoonlijke aanrader – houtwol. Houtwolisolatie heeft de vorm van platen, gemaakt van natuurlijke houtvezels. Het grote voordeel van dit systeem is dat het niet alleen de warmte binnen houdt in de winter, maar ook buiten houdt in de zomer.

  Uw hout voor houtskeletbouw bestelt u bij Stevens & C°

  Wanneer hout bewerkt wordt, bijvoorbeeld het impregneren of doorzagen, moet het herkeurd worden. Stevens & C° beschikt over alle nodige attesten om dat zelf te doen. Zo bent u steeds zeker dat uw hout voor houtskeletbouw beantwoordt aan alle CE-normen voor sterktesortering van naaldhout.

  Stevens & C° is al jarenlang dé expert in hout voor houtskeletbouw. Uw erkende houtimporteur heeft meer dan 80 jaar ervaring in het invoeren, behandelen en verkopen van hout op uw maat. Heeft u nog vragen over het geschikte hout voor houtskeletbouw? Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen u zo snel mogelijk verder.