Ecologisch isoleren

Ecologisch isoleren: maak uw constructie klaar voor de toekomst

Isoleren is het aanbrengen van materialen om warmteverlies, geluidsoverlast of vochtproblemen in een gebouw te verminderen en de energie-efficiëntie te verbeteren. Het is goed voor zowel het klimaat als voor je eigen portefeuille. Maar pas écht goed voor onze aarde is ecologisch isoleren met duurzame materialen.

Het produceren en verwerken van de meeste isolatiematerialen is schadelijk voor het milieu. Daarom kiezen steeds meer mensen voor ecologische isolatiematerialen. Dat zijn duurzame grondstoffen waarvoor relatief weinig energie nodig is om ze te produceren en transporteren. Bovendien zijn ze recycleerbaar of composteerbaar. Dat maakt ze perfect geschikt voor ecologisch bouwen.

Ontdek hieronder verschillende methodes om ecologisch te isoleren. En waarom Stevens Hout fan is van natuurlijke houtvezels. Vragen over duurzame isolatiematerialen? Doe dan zeker beroep op onze jarenlange ervaring.

steico flex plaat

Verschillende soorten ecologische isolatiematerialen

Deze duurzame grondstoffen hebben allemaal uitstekende thermische en akoestische isolerende eigenschappen en hoge warmteopslagcapaciteit. Dat maakt ze perfect geschikt om in de winter de warmte binnen te houden en in de zomer de hitte buiten te houden. In tegenstelling tot traditionele isolatie irriteren ze uw huid of longen niet.

 • Papiervlokken: meestal versnipperde oude kranten die brandveilig en schimmelwerend gemaakt zijn, waardoor ze een wattenstructuur krijgen. Relatief goedkoop, maar niet geschikt voor vochtige omgevingen.
 • Houtwolplaten en houtvezelplaten: gemaakt van houtschilfers en ander afval uit zagerijen. Gemakkelijk op maat te zagen en vochtbestendig, maar ook relatief duur.
 • Kurk: beschikbaar als platen of korrels. Gaat erg lang mee en is ook geschikt voor vochtige omgevingen, maar is relatief duur.
 • Hennepvezelplaten: gemaakt van de sterke vezels van de snelgroeiende hennepplant. Makkelijk op maat te snijden en te plaatsen, maar niet goed bestand tegen vocht.
 • Schapenwol: beschikbaar in matten en dekens die makkelijk te verwerken zijn. Gaat decennialang mee, werkt luchtzuiverend en is erg brandveilig, maar ook relatief duur.

Ook met andere duurzame materialen zoals vlas, stro, katoen, gras en schelpen wordt volop geëxperimenteerd.

Voordelen van ecologische isolatie

Kiest u voor ecologische isolatie? Dat is niet alleen goed voor ons klimaat en uw energiefactuur. U geniet ook van deze voordelen.

steico flex
 • Ecologische isolatiematerialen bevatten geen schadelijke stoffen, waardoor ze niet irriterend en veilig om mee te werken zijn.
 • De grondstoffen zijn natuurlijk of gerecycleerd en dus steeds voldoende beschikbaar.
 • De hoge warmteopslagcapaciteit beschermt tegen grote temperatuurverschillen en geeft opgenomen warmte slechts geleidelijk weer af aan de woning.
 • De meeste milieuvriendelijke isolatiematerialen zijn damp-open, wat betekent dat ze goed vocht opnemen. Dat vermindert het risico op schimmels en vochtproblemen en is voordelig voor de luchtkwaliteit in uw gebouw.
 • Misschien wel het belangrijkste voordeel: duurzame materialen bieden uitstekende isolatieprestaties, zowel voor temperaturen als geluiden.

Houtvezelisolatie van Stevens Hout

Als ervaren houtleverancier geloven wij stevig in de grote voordelen die natuurlijke houtvezels bieden als ecologische isolatie. We zijn verdeler van STEICO isolatie, dat volgende pluspunten heeft:

 • Brandwerend: deze houtvezelisolatie bevat ammoniumfosfaat, een mineraal zouttype uit de elementen fosfor en stikstof. Bij een brand verhindert de ontstane verkolingslaag dat de isolatie snel doorbrandt. Zo wordt de uitbreiding van vuur voorkomen.
 • Hittebescherming: isolatiematerialen uit natuurlijke houtvezels helpen de hitte buiten te houden. Ze maken uw woning winterwarm en zomerkoel.
 • Comfortabel: de gelijkmatige isolatie van houtvezelplaten zorgt voor gelijkmatig warme wanden. Die geven meer stralingswarmte af en zorgen voor een comfortabelere binnenomgeving.
steico magazijn

Stevens & C°: expert in ecologische isolatie

Bij Stevens & C° zijn we gespecialiseerd in ecologische isolatiematerialen. In 1936 begonnen we als erkende houtimporteur. 10 jaar geleden namen we ook ThermoWood op in ons gamma. Zo bieden we een waardig en ecologisch verantwoord alternatief voor tropisch hardhout aan.

Constructiehout, ThermoWood gevelbekleding, ecologische isolatiematerialen: bij Stevens Hout vindt u alles wat nodig is voor houtskeletbouw. Vragen over uw project of ons aanbod? Contacteer ons gerust, we helpen u graag verder.