ThermoWood levensduur

ThermoWood, het hout dat decennia meegaat

ThermoWood is thermisch gemodificeerd hout. Die warmtebehandeling verbetert de chemische structuur van het hout. Dankzij de verhitting verdwijnen bepaalde verbindingen in het hout die de gevoeligheid voor rot en insectoren veroorzaken, zoals hemicellulose. Het zorgt ook voor de verlaging van het evenwichtsvochtgehalte.

Het resultaat is steviger en stabieler hout, dat beter bestand is tegen externe factoren en een langere levensduur heeft. Zonder gebruik van chemische middelen heeft ThermoWood dezelfde structurele eigenschappen als tropisch hardhout, tegen een lagere prijs en met een kleinere ecologische voetafdruk. Een van de grootste voordelen van ThermoWood is ongetwijfeld de lange levensduur.

Levensduur thermowood
levensduur duurzaam Thermowood

Wat is de levensduur van ThermoWood?

De standaard levensduur van ThermoWood bedraagt bij een correcte plaatsing minstens 20 jaar. Sommige ThermoWood houtsoorten zijn na die tijd aan vervanging toe, anderen houden het levenslang vol. Hoe lang uw thermisch gemodificeerd hout meegaat, is afhankelijk van verschillende factoren:

Levensduur van ThermoWood, uitgedrukt in duurzaamheidsklassen

De levensduur van ThermoWood is rechtstreeks verbonden aan hoe goed het bestand is tegen externe invloeden zoals schimmels en insecten. Daarom wordt hout onderverdeeld in verschillende duurzaamheidsklassen. Klasse I is erg duurzaam, klasse V niet erg duurzaam. Klasse II, III en IV bevinden zich daartussenin.

De duurzaamheidsklassen zijn vastgelegd in de Europese norm EN350:2016 met als onderwerp “Duurzaamheid van hout en op hout gebaseerde producten – Natuurlijke duurzaamheid van massief hout – Gids voor natuurlijke duurzaamheid en behandelbaarheid van geselecteerde houtsoorten die belangrijk zijn in Europa”. Hiervoor werden verschillende houtsoorten getest. De resultaten en onderverdeling ontdekt u in onderstaande tabel.

  rottingsschimmels houtboorkevers termieten zeeorganismen
erg duurzaam klasse I
duurzaam klasse II klasse D
relatief duurzaam klasse III klasse M
enigszins duurzaam klasse IV
niet duurzaam klasse V klasse S

Tips om de levensduur van ThermoWood te verlengen

ThermoWood uit duurzaamheidsklasse II gaat 15 à 25 jaar mee bij grondcontact, uit duurzaamheidsklasse I zelfs meer dan 25 jaar. Grondcontact betekent dat het hout in aanraking is met de grond, bijvoorbeeld aan de onderzijde, maar er niet volledig door omgeven is. ThermoWood dat geen grondcontact maakt, bijvoorbeeld goed geventileerde gevelbekleding, gaat nog veel langer mee – soms zelfs levenslang.

Een andere tip om nog langer te genieten van uw ThermoWood: werk het af met olie of verf. Dat is niet noodzakelijk, maar we raden het wel aan, omdat het de levensduur van het hout verlengt. Uw ThermoWood behoudt zo langer zijn functionele en esthetische eigenschappen. Ook op het vlak van uitstraling houdt u best rekening met de duurzaamheidsklassen. Hout uit klasse I heeft de hoogste hardheid en veroudert dan ook het mooist.

Levensduur Thermowood verlengen
Specialist Thermowood lange levensduur

Stevens & C°, specialist in ThermoWood met lange levensduur

Stevens Hout verdeelt al meer dan 10 jaar ThermoWood, het duurzame alternatief voor tropisch hardhout. Thermisch gemodificeerd hout is stevig, milieuvriendelijk en aantrekkelijk. Bovendien heeft ThermoWood een lange levensduur, van 15 tot meer dan 25 jaar.

Als gespecialiseerd houtimporteur denken we graag mee over uw project. Een andere kleur, een bepaalde lengte, een extra behandeling? Vraag het ons gerust, we zorgen ervoor. Contacteer ons nu en geniet levenslang van uw investering in ThermoWood.