ThermoWood voordelen en nadelen

Waarom Stevens Hout kiest voor ThermoWood

ThermoWood® is geen specifieke houtsoort, maar een thermische behandeling waarbij het hout duurzamer wordt gemaakt door het te behandelen met hitte en stoom. Bij uitbreiding noemen we ook houtsoorten die door dit proces gegaan zijn ThermoWood. ThermoWood is beschikbaar in verschillende houtsoorten en voor verschillende toepassingen.

Stevens Hout is al ruim 10 jaar invoerder en verkoper van thermisch gemodificeerd hout. In deze ThermoWood review zetten we alle voordelen en nadelen van ThermoWood op een rijtje. Zo maakt u een gedragen beslissing om ThermoWood al dan niet te gebruiken voor uw volgende project. Heeft u nog vragen na het lezen? Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen u met plezier en kennis van zaken verder.

Thermowood review

De voordelen van ThermoWood

Het zal u niet verbazen: wij zijn fan van ThermoWood. Niet zomaar, maar omdat het u en onze andere klanten heel wat voordelen biedt.

Voordelen ThermoWood
 • Milieuvriendelijk: ThermoWood is doorgaans geproduceerd met snelgroeiend hout uit duurzaam beheerde bossen, erkend door het PEFC-label. De thermische behandeling waardeert minder geschikt hout op en maakt geen gebruik van schadelijke chemische producten.
 • Vochtbestendig: het hitteproces maakt ThermoWood minder gevoelig voor onder meer vocht, rot, schimmels en insecten, waardoor het perfect geschikt is voor buitentoepassingen.
 • Stabiel: door het verhittingsproces bevat ThermoWood minder vocht en heeft het een hoge dimensionale stabiliteit. Het krimpt, zwelt en vervormt minder dan onbehandeld hout.
 • Duurzaam: ThermoWood behoort tot duurzaamheidsklasse I of II. Dat betekent dat het minstens 15 jaar meegaat. In veel gevallen is dat veel langer, zelfs langer dan wijzelf meegaan.
 • Isolerend: ThermoWood heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Goed nieuws voor de energiezuinigheid van uw woningen, maar ook handig voor andere gebouwen.
 • Aantrekkelijk: ThermoWood heeft een prachtige, natuurlijke uitstraling. De kleur verschilt per houtsoort, maar is vaak warm roodbruin.
 • Onderhoudsvriendelijk: we raden aan om het af te werken met olie of verf, om de levensduur van ThermoWood nog te verlengen. Verder heeft u er, afgezien van een jaarlijkse poetsbeurt met water en een borstel, geen omzien naar – tenzij u uw ThermoWood behandelt tegen de natuurlijke vergrijzing.
 • Goedkoper: ThermoWood is goedkoper dan tropische hardhoutsoorten. De lange levensduur en het weinige onderhoud maken het een kostenefficiënte investering op lange termijn.
 • Breed inzetbaar: dankzij de hoge duurzaamheid en stabiliteit is ThermoWood geschikt voor heel wat toepassingen, bijvoorbeeld:

  Bovendien is ThermoWood behandeld tot in de kern van het hout. Erin zagen of frezen heeft dan ook geen negatieve gevolgen voor de duurzaamheid en stabiliteit van ThermoWood.

Thermowood: tal van voordelen
Nadelen ThermoWood

De nadelen van ThermoWood

Eerlijk is eerlijk: ook thermisch behandeld hout heeft zijn nadelen. We sommen de nadelen van ThermoWood voor u op, met telkens enige duiding.

 • ThermoWood is niet de goedkoopste houtsoort. De lange levensduur en het eenvoudige onderhoud maken het op lange termijn wel een interessante optie. Bovendien geldt voor hout, zoals voor alles: goedkoop is duurkoop.
 • Onder invloed van de weersomstandigheden vergrijst ThermoWood. Die kleurverandering is een volkomen natuurlijk en onschadelijk proces dat bij alle houtsoorten optreedt. Veel mensen vinden het mooi. Bovendien is het perfect behandelbaar.
 • ThermoWood is vaak gemaakt van zachthout, dat gevoeliger is voor vervuilingen uit de omgeving en waar sneller een kras of deuk in verschijnt. Door het hout correct te behandelen en ThermoWood te plaatsen te plaatsen volgens de regels van de kunst, is dit eenvoudig te voorkomen.
 • Met grondcontact, waarbij een plank aan één zijde de bodem raakt, heeft ThermoWood geen enkel probleem. Het hout is echter niet geschikt om in te graven en te gebruiken als bijvoorbeeld schuttingpaal.
 • Het verhittingsproces zorgt voor een hoge dimensionale stabiliteit, maar ook een geringe buigsterkte. ThermoWood is daarom minder geschikt voor constructieve toepassingen.

ThermoWood review: vergelijken met andere bouwmaterialen

Natuurlijk is ThermoWood niet uw enige optie. ThermoWood is duurzamer en onderhoudsvriendelijker dan onbehandeld hout, lichter en goedkoper dan baksteen en natuurlijker en warmer dan gevelbeplating. De enige waardige concurrent lijkt tropisch hardhout.

 

ThermoWood versus tropisch hardhout

ThermoWood en tropisch hardhout vertonen heel wat gelijkenissen. Ze zijn allebei erg duurzaam, vergrijzen min of meer gelijkmatig en hebben die warme, natuurlijke uitstraling. Toch hebben beide houtsoorten ook hun eigen pluspunten.

De voordelen van ThermoWood tegenover tropisch hardhout

 • Goedkoper: de productie en het transport van ThermoWood zijn goedkoper dan die van tropisch hardhout, wat zich vertaalt in een aantrekkelijkere prijs.
 • Milieuvriendelijker: tropisch hardhout is vaak afkomstig uit niet-duurzaam beheerde bossen. De productie leidt tot ontbossing en is slecht voor de biodiversiteit. Ook het transport zorgt voor een grotere ecologische voetafdruk.
 • Behandelbaar: in tegenstelling tot heel wat soorten tropisch hardhout is ThermoWood erg geschikt om afgewerkt te worden met olie of verf, wat de levensduur nog verlengt.

De voordelen van tropisch hardhout tegenover ThermoWood

 • Onbehandeld: tropisch hardhout behoort van nature tot duurzaamheidsklasse I of II en hoeft niet behandeld te worden voor het geschikt is om te gebruiken als bouwmateriaal. ThermoWood ondergaat wel een (ecologisch verantwoorde) thermische modificatie.
 • Exclusiever: tropisch hardhout is een authentiek product met stevige kosten voor productie en transport. De hoge prijs maakt er een exclusief product van, waarmee u gegarandeerd indruk maakt op mensen die amper of niet milieubewust zijn.
 • Groot aanbod: er is een grote keuze in tropische hardhoutsoorten. Stevens Hout biedt u 8 ThermoWood houtsoorten in meer dan 20 secties en meer dan 40 profielen aan. Zo heeft u toch steeds ruim keuze, voor een lagere prijs dan bij tropisch hout.
Thermowood review door Stevens Hout

Een ThermoWood review door Stevens & C°

Of ThermoWood het meest geschikt is voor uw bouwproject of een ander materiaal hangt heel erg af van de specifieke situatie. Denk bijvoorbeeld aan het beschikbare budget, het klimaat waarin het gebouw terechtkomt, de toepassing van het hout…

Geraakt u er zelf niet uit? Stevens Hout verdeelt al meer dan 10 jaar ThermoWood, de meest duurzame optie voor uw gevelbekleding. Als gespecialiseerd houtimporteur denken we graag mee over uw project. Contacteer ons nu en doe beroep op onze ervaring en kennis voor advies op maat.